Студопедия КАТЕГОРИИ: АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция |
How to eat fish and seafood.
Fish. If fish is served whole, cut off the head. Hold the fish with the fork, slit the fish, from head to tail, with the tip of the knife. Open it out flat, insert the tip of the knife under one end of the backbone and gently lift it out by moving your fork in a twisting motion. Place the backbone on the edge of the plate. Cut the fleshy part of the fish with your knife and fork. (Usually, fish is prepared in this way by the server directly before service.) Remove small bones from your mouth with your thumb and forefinger, and put them on the side of the plate. Oysters. For clams and oysters on the half shell, hold the shell with your hand and use an oyster fork to remove the whole clam or oyster. Dip it into cocktail sauce with the fork and eat in one mouthful. It is suitable to pick up the shell and drain the juice into your mouth. Lobsters and crabs. Lobsters and hard-shelled crabs can be difficult to eat. The claws should be cracked in the kitchen so that you don’t have to crack them at the table. Use your fingers to put apart the claw shells and extract the meat. You can use a nut pick or oyster fork to do this. Then, dip the meat into butter or sauce, and pop it into your mouth. Put the small claws from the body with the fingers and place the open ends between the teeth so that the meat and juice can be sucked out. The larger meat portions from the lobster tail should be cut with a knife and dipped and eaten with a fork. Crab is eaten in a similar manner. Mussels. Pickled or smoked mussels are served and eaten with toothpicks. Otherwise, mussels are eaten from the shell. Hick up the mussel, place the shell tip in the mouth, and suck out the mussel and the juice. Place the empty shell on an empty plate or butter dish. Shrimps. If the shrimp in an individual cocktail is too large to eat in one mouthful, bite off a manageable piece from the seafood fork. Then, dip the remaining portion, and eat it. When shrimp is served as a finger food at a buffet, it is, of course, not permissible to dip a bitten shrimp into a bowl of sauce to be used by others. Caviar. Caviar is usually served in a small bowl over ice, with a spoon put in it. Take a small spoonful and place it on your plate. Then take one or two pieces of toast and put them on your plate. Use a knife to put the caviar on the toast, and serve yourself whatever type of garnish you like, such as crumbled hard-boiled egg or grated onions.
Vocabulary slit сделать длинный разрез tail хвост insert вставлять twisting motion вращательное движение backbone хребет gently аккуратно thumb большой палец руки forefinger указательный палец clam съедобный морской моллюск shell твёрдая оболочка (раковина, скорлупа) eat in one mouthful съесть за раз drain вылить (освободить от жидкости) claw клешня crack расколоть, колоть pull apart отделить extract извлекать suck out высасывать in a similar manner подобным образом permissible разрешённый crumble крошить grate тереть на тёрке b) Найдите и подчеркните словосочетания в тексте: Подавать что-либо целиком, разрезать на кусочки, отрезать что-либо, с головы до хвоста, обмакнуть устрицу в соус, вылить сок в рот, расколоть клешни, между зубами, хвост омара, острый конец раковины, высосать сок, вилка для морепродуктов, оставшаяся порция, шведский стол, надкусанный кусок креветки, использоваться другими, подавать что-либо на льду, мелко нарезанное крутое яйцо, тёртый лук.
с) Соотнесите части предложения:
d) Прочтите предложения, исправьте предложения неправильные по смыслу:
e) Ответьте на вопросы: 1. What way should fish be eaten? 2. What way should oysters be eaten? 3. What way should lobster and crabs be eaten? 4. What way should shrimps be eaten? 5. What way should mussels be eaten? 6. What way should caviar be eaten?
f) Переведите предложения с русского языка на английский: 1. Положите хребет от рыбы на край своей тарелки, разрежьте мягкую часть рыбы ножом и вилкой и ешьте. 2. Обмакните устрицу в соусе и съешьте её за один раз. 3. Отделите клешни от омара руками, извлеките мясо, обмакните мясо в масле или соусе и положите в рот. 4. Маринованные или копченые мидии подаются и едят зубочистками. 5. Крупную креветку берите вилкой, откусите кусочек, остальное обмакните в соусе и съешьте всё. 6. Немного черной икры и тост положите в свою тарелку, намажьте икру на тост и ешьте.
|
||||||||||||||||||||||||||||||
Последнее изменение этой страницы: 2018-04-11; просмотров: 776. stydopedya.ru не претендует на авторское право материалов, которые вылажены, но предоставляет бесплатный доступ к ним. В случае нарушения авторского права или персональных данных напишите сюда... |