Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Г.   Я бы хотел просто свежие овощи, а затем суп.




Unit 1.      Vegetables, spices and herbs. Vegetable dishes.

Прочитайте и постарайтесь запомнить:

Vegetables – овощи:

Aubergine  /egg - plant                             баклажан                                          

Beans                                                        бобы                          

Beetroot                                                    свекла                       

Cabbage                                              белокочанная капуста                    

Carrot                                                       морковь        

Cauliflower                                               цветная капуста       

Cucumber                                                 огурец                                              

Garlic                                                        чеснок

Lettuce                                                салат                         

Onion                                                        лук репчатый                                  

Pumpkin                                                   тыква                        

Peas                                                          горох                                    

Potato                                                       картофель                                        

Sweet \ bell pepper                              болгарский перец               

Tomato                                                     помидор        

Marrow                                                     кабачок

Spinach                                                     шпинат

                       

1. Заполните диаграмму соответствующими названиями овощей:

                                                      Vegetables grow:

Above the ground                                           under ground

Beans        …                                             onion …

 

2. Заполните таблицу названиями овощей, согласно количеству слогов:

L  
LL mar - row.
LLL  
LLLL  

 

3. Соотнесите слова из колонки А с их английским эквивалентом из колонки В:

Example:1 – d.

  A                                                   B

1. чеснок                                                  a. beans                                 

2. шпинат                                                b. lettuce

3. белокочанная капуста                   c. egg - plant

4. салат                                                     d. garlic

5. баклажан                                             e. onion

6. бобы                                                     f. potatoes

7. морковь                                               g. pumpkin

8. болгарский перец                         h. cauliflower

9.  горох                                                    i. spinach                              

10. тыква                                                 j. carrot

11. лук                                                              k. sweet pepper

12. цветная капуста                            l. cabbage

13. картофель                                          m. peas

Прочитайте и постарайтесь запомнить:

Ways of cooking – виды обработки пищи

Boil                                               варить

Bake                                              запекать

Fry                                                жарить

 Roast                                            жарить в духовке

Grill                                               готовить в гриле

Steam                                     готовить на пару

Mash                                             готовить пюре (толочь)

Stew                                              тушить

Stuff \ fill (with)                           фаршировать, начинять

4. Напишите виды обработки применимые к следующим овощам:

Pumpkin: bake, …

Cucumber: ….

Cabbage: ….

Potatoes: ….

Cauliflower: ….

Lettuce:…

 

5. Переведите глаголы, затем измените их как в примере:

жарить – fry, жареный – fried

1. запекать -                                                  

2. варить -      

3. готовить в гриле - 

4. делать пюре -

5. жарить в духовке-

6. фаршировать –

7. тушить -

 

6. Напишите ваши любимые \ нелюбимые блюда:

Example: Eggplant grilled / stewed

I like grilled egg - plants, but I don’t like stewed ones.

1. potato- mashed / boiled / fried

2. pumpkin – baked / stewed

3. peas - boiled / fresh

4. cauliflower – roasted / boiled

5. vegetables - steamed / stuffed

 

7. Работайте в парах. Задайте вопрос и ответьте на него, как показано на примере:

– Would you like fresh orboiled vegetables?

- I would like fresh vegetables

                          Baked                                          vegetables

                               Stewed                             potatoes                     

                               Mashed                            cauliflower                            

- Would you like  Grilled      or              beans                     ?

                               Fried                                 tomato

                              Fresh                               cabbage

                              Steamed                          aubergine

                              Boiled                             pumpkin                    

 - I would like … .

Прочитайте и постарайтесь запомнить:

Herbs (greens) – травы (зелень):

Dill                                                укроп

Parsley                                          петрушка

Green onion                                  зелёный лук

Tarragon                                        тархун (эстрагон)

Mint leaf                                       мята

Basil                                              базилик (реган)

Spices - пряности

Clove                                            гвоздика

Cinnamon                                     корица                     

Nutmeg                                         мускатный орех

Bay leaf                                        лавровый лист

Rosemary                                      розмарин

Black \ white pepper                чёрный \белый перец

 

8. Выберите овощи, травы и специи, входящие с состав следующих блюд:

Egg - plant, bay leaf, nutmeg, tomato, black pepper, clove, carrot, parsley, potato, green onion, cabbage, bell pepper, rosemary, beet, cucumber, lettuce, tarragon.

 Vegetable green salad: fresh tomato

 Cold Beetroot soup:

 Stewed vegetables: ….

 Borsch: ...

Прочитайте и постарайтесь запомнить:

Dressings – заправки:

    Vinegar                                         уксус

Sunflower / olive oil                 подсолнечное \ оливковое масло

Mustard                                        горчица

Horseradish                                   хрен

Verbs – глаголы:

    To dress (with)                           заправлять    

To decorate (with)                   украшать

To serve (in, with)                    подавать в…, с…

 

9. Соотнесите слова так, чтобы получилось предложение:

Example:  Thisdish is servedwith mustard.

                                          A                           B        

                                                                             a pot                                      

                              dressed with                      parsley

                              served in                            dill

This dish is           decorated with                  sunflower oil

                              served with                       horseradish

                                                                             mint leaf

                                                                             lemon

 

10. Подчеркните лишнее слово и объясните причину вашего выбора:

Example: aubergine             carrot         cucumber               peas

                ( peas is round, other vegetables are not)

1. dill                        parsley                beans                 basil

2. cauliflower           cabbage          mustard       vinegar

3. leek                       onion               rosemary          green onion

4. bell pepper            pepper                  cinnamon        clove

5. carrot                 beet              potato             pumpkin

 

11. Заполните пропуски подходящими по смыслу словами:

(pepper, with, in, egg, sun )

Example:You can fry vegetables in olive oil .

1. Russolnik is served …… a pot.

2. Mixed green salad is dressed with …..... flower oil.

3. Russian cold starters are often served …… horseradish or mustard.

4. For stewed vegetables we usually take …… - plant, onion, sweet pepper and tomato.

5. Soup is decorated …… dill or parsley.

6. It is healthy to dress dishes ….. olive oil.

7. Bell …….. can be green, red or yellow.

 

12. a) Прочитайте и переведите овощное меню:

Vegetable menu

Starters:

  • Fresh vegetables and greens assorted
  • Fresh green salad
  • Russian salad (beetroot, carrot, potatoes, onion, beans, sauerkraut, dill) dressed with sun- flower oil
  • Greek salad (tomato, cucumber, yellow bell pepper, black olives, Feta cheese) dressed with olive oil
  • Chef's mushroom and garlic pate
  • Broccoli /asparagus with hollandaise souse
  • Leaf spinach with diced bacon
  • Pickled vegetables (tomato, cucumber, garlic), mushrooms
  • Green and black olives
  • …………….

Main courses:

  • Red pepper and mushroom tart
  • Grilled aubergine with Parmesan
  • Polish potato pancakes
  • Baked vegetables (egg - plant, tomato, bell pepper, dressed with lemon and basil)
  • Mushroom Stroganoff
  • Vegetable lasagna
  • Stuffed vegetables assorted (marrow, bell pepper, aubergine, tomato, filled with minced beef and herbs, served with sour cream)
  • Jullien (mushrooms baked in cream gratinated )
  • ……………

Side dishes:

● Stewed cabbage

● Potatoes (mashed, fried, baked with garlic, boiled served with butter and dill, jacket potatoes)

● Stewed vegetables (celery, marrow, carrot, onion, garlic, sweet pepper)

● Steamed cauliflower and green beans

● Green peas with sweet corn

● ……….

Soups:

● French onion soup

● Borsch ( beef, beetroot, cabbage, carrot, potatoes served with sour cream)

● Beetroot soup (boiled beetroot, potatoes, egg, meat, fresh cucumber, chopped green onion and parsley, served cold with sour cream)

● Cream soup of mushrooms

● ……….

B) Добавьте овощные блюда, которые вы готовите у себя дома.

c) Ответьте на вопросы – составьте для себя полный обед, пользуясь этим меню.

What would you like to start with?

………

Would you like soup?

……….

What would you like to follow?

……..

What about side dish?

…….

13. Прочитайте и переведите диалог с английского языка на русский:

№1.      

 W = Waiter G = Guest

W.      Are you ready to order?

G.       What can you recommend?

W. You can have mixed green salad or vegetables assorted as a starter.

G.   I’ll have fresh vegetables assorted.

W.  Will you have soup?

G.   Yes. I’d like basil and tomato soup.

W.  OK, what would you like to follow?

G. Then I’ll have mushroom risotto.

W. Well, fresh vegetables assorted, basil and tomato soup, and mushroom risotto.

G.  That’s right. And could you, please, bring green olives, as well?

W. No problem, madam.

№2.         

 W = Waiter              G = Guest

 W. What would you like to start with?

 G.  I’d like green salad, but what vegetables are there?

 W.  There is tomato, cucumber, sweet pepper, some parsley and dill.

 G.   Well, I’ll have vegetable salad.

 W. What would you like it dressed with?

 G.   I’d like it with olive oil

 W.  Anything else?

 G.   Do you have anything exotic?

 W. Yes, certainly, we can offer bamboo with soy sauce.

G.  That’s great, I’ll have it and grilled aubergine with Parmesan to follow, that’s all.

14. Расположите предложения так, чтобы получился связный диалог:

W = Waiter          G = Guest

….          Well, green salad as a starter, Russolnik in a pot, and baked vegetables, is  that all?

1. W.          Are you ready to order?

….       Then I’d like baked vegetables to follow.

2. G.           Yes, can I have green salad as a starter?

….              You can have Russolnik. It is very rich and served in a pot.

….              Sounds delicious, I’ll have it.

….              Yes of course, Would you like soup?

….              Certainly, sir.

….              Oh, no, can I also have some fried potatoes with garlic?

….              What would you like to follow?

….              What soup can you recommend?

 

15. Переведите диалоги с русского языка на английский:

№1.

О = Официант                            Г = Гость     

О. Вы готовы сделать заказ?

Г. Да, я начну со шпината и цветной капусты с зелёной фасолью на пару.

О. Не хотите ли суп?

Г. Какой овощной суп Вы можете предложить?

О. Вы можете взять Французский луковый суп или крем - суп грибной.

Г. Ненавижу грибы, я возьму луковый суп.

О. Что -нибудь ещё?

Г. Это всё.

О. Хорошо, шпинат, цветная капуста с фасолью на пару и французский луковый суп.

Г. Всё правильно.

№2.

О = Официант                    Г = Гость

О.   С чего бы вы хотели начать?

Г.   Я бы хотел просто свежие овощи, а затем суп.










Последнее изменение этой страницы: 2018-04-11; просмотров: 1272.

stydopedya.ru не претендует на авторское право материалов, которые вылажены, но предоставляет бесплатный доступ к ним. В случае нарушения авторского права или персональных данных напишите сюда...